Tarta jagodami to przebój wakacji. Mamy teraz dużo owoców ,a kruchy, maślany spód sprawia, że nikt nie może się jej oprzeć:)
Składniki na kruchy spód:
- 250g mąki (krupczatki)
- 125g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru pudru
- ew. odrobina wody dla zebrania wszystkich składników
Mąkę siekamy z zimnym masłem i jajkiem. Dodajemy cukier puder. Wszystko szybko zagniatamy w jednolite ciasto- jeśli masa jest za sucha możemy dodać łyżkę zimnej wody.Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę do tarty, nakłuwamy widelcem. Obciążamy grochem lub czymś innym i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach, po zebraniu z wierzchu obciążenia pieczemy jeszcze ok. 10 minut, aby tarta się zarumieniła.
Składniki na nadzienie tarty ( mój własny przepis):
- śmietanka 30 %
- 2 galaretki o wybranym smaku
- jagody
- Miksujemy śmietnkę i dodajemy do niej wcześniej rozrobioną i ostudzoną galaretkę. Mieszamy. Nakładamy na tartę masę i jagody a następnie wkładamy do lodówki. Mam nadzieję, że wypróbujecie ten przepis :)
Ja na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńfoto-fantasy.blogspot.com
Pysznie to wygląda, muszę wypróbować ten przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Krystian :)
powerlesss.blogspot.com
O jejku, ale pysznie wygląda. Uwielbiam jagody :)
OdpowiedzUsuńhttp://martusiadlawszystkich.blogspot.com/
Ostatnio z mamą upieklam bardzo podobna :D Była pyszna ! :D
OdpowiedzUsuńle pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńpycha! :)
OdpowiedzUsuńhttp://feel-that-moments.blogspot.com/
Muszę to zrobić! Już ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńFajny blog, podobają mi się twoje posty, będę wpadać i zapraszam do mnie
dziennik-leniucha.blogspot.com
Świetny przepis.
OdpowiedzUsuńnataa-natkaa.blogspot.com
Zjadłabym!
OdpowiedzUsuń