Są one doskonałą propozycją na słodkie śniadanie. Są delikatne i puszyste, a w smaku mają lekko wyczuwalną, jogurtową nutę.
Składniki:
* 2 jaja
* 150 g serka homogenizowanego ( np. danio)
* 210 g mąki
* 3 łyżki wiórków kokosowych
* pół łyżeczki proszku do pieczenia
* cukier puder do posypania
* owoce do podania
* cukier według uznania
Wykonanie:
W misce roztrzepujemy widelcem jajka. Dodajemy serek, mąkę, cukier i proszek do pieczenia, wszystko razem mieszamy. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe. Ciasto powinno być gęste (konsystencja kwaśniej śmietany), jeśli takie nie jest, dosypujemy mąkę lub dolewamy odrobinę mleka. Na patelni rozgrzewamy kroplę oleju i nakładamy łyżką niewielkie placuszki. Smażymy z każdej strony. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem. Placuszki podajemy z owocami.
Smacznego !