Tarta jagodami to przebój wakacji. Mamy teraz dużo owoców ,a kruchy, maślany spód sprawia, że nikt nie może się jej oprzeć:)
Składniki na kruchy spód:
- 250g mąki (krupczatki)
- 125g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru pudru
- ew. odrobina wody dla zebrania wszystkich składników
Mąkę siekamy z zimnym masłem i jajkiem. Dodajemy cukier puder. Wszystko szybko zagniatamy w jednolite ciasto- jeśli masa jest za sucha możemy dodać łyżkę zimnej wody.Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę do tarty, nakłuwamy widelcem. Obciążamy grochem lub czymś innym i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach, po zebraniu z wierzchu obciążenia pieczemy jeszcze ok. 10 minut, aby tarta się zarumieniła.
Składniki na nadzienie tarty ( mój własny przepis):
- śmietanka 30 %
- 2 galaretki o wybranym smaku
- jagody
- Miksujemy śmietnkę i dodajemy do niej wcześniej rozrobioną i ostudzoną galaretkę. Mieszamy. Nakładamy na tartę masę i jagody a następnie wkładamy do lodówki. Mam nadzieję, że wypróbujecie ten przepis :)