czwartek, 3 lipca 2014

Tarta z jagodami

Tarta  jagodami to przebój  wakacji. Mamy teraz dużo owoców ,a  kruchy, maślany spód sprawia, że nikt nie może się jej oprzeć:)

Składniki na kruchy spód:
  •  250g mąki (krupczatki)
  • 125g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ew. odrobina wody dla zebrania wszystkich składników
Mąkę siekamy z zimnym masłem i jajkiem. Dodajemy cukier puder. Wszystko szybko zagniatamy w jednolite ciasto- jeśli masa jest za sucha możemy dodać łyżkę zimnej wody.Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę do tarty, nakłuwamy widelcem. Obciążamy grochem lub czymś innym i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach, po zebraniu z wierzchu obciążenia pieczemy jeszcze ok. 10 minut, aby tarta się zarumieniła. 

Składniki na nadzienie tarty ( mój własny przepis):


  • śmietanka 30 %
  • 2 galaretki o wybranym smaku
  • jagody 

      • Miksujemy śmietnkę i dodajemy do niej wcześniej rozrobioną i ostudzoną galaretkę. Mieszamy. Nakładamy na tartę masę i jagody a następnie wkładamy do lodówki.                                                                                                                                                                                      Mam nadzieję, że wypróbujecie ten przepis :)